• Cevizlidere Mah. Mevlana Bul. No:221 İç Kapı No:36 Çankaya/Ankara
  • +90312 557 27 97
  • +90312 557 27 97
  • info@ceritogluenerji.com
  • info@ceritogluenerji.com

Tarımsal Sulama GES

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN TARIMSAL SULAMA SİSTEMLERİ

TARIMSAL SULAMA FAALİYETLERİNDE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN YARARLANMAK DÜŞÜK MALİYETLİ, ÇEVRE DOSTU VE TEMİZ BİR UYGULAMADIR.
 

Yenilenebilir enerji alanında gelişen teknolojiler ve düşen maliyetlerle birlikte, güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerden birçok farklı alanda yararlanılmaya başlanmıştır. Düzenli sulama, tarımsal araziler için en önemli konulardan biridir. Kuyuların ve diğer su kaynaklarının merkezlere uzak, kırsal bölgelerde bulundukları düşünülürse, geleneksel enerji kaynaklarını kullanmanın ya oldukça uzun kablolama çalışmaları, ya da sahada benzinli jeneratör kullanımı gerektireceği bilinmektedir.

Bu metotlar; yüksek ekipman, bakım ve yakıt maliyetleri içermekte olduklarından, şebeke hatlarından uzak yerlerde kalan tarımsal arazilerin elektrik ihtiyacının karşılanması için en uygun çözüm metodunun güneş enerjili sulama sistemleri olduğu görülmektedir

Tarımsal sulamada çiftçilerimizin enerji ihtiyacının karşılanması için güneş enerjisinin kullanımı ile ilgili çözüm önerilerimiz ve çalışmalarımız bulunmaktadır. Sistemin temasını ve avantajlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

Sistemlerimiz elektrik hattının olmadığı yerlerde araziyi aydınlatacak ve aynı zamanda suyu düzenli bir şekilde arıtıp sulama yapılmasını sağlayacaktır. Kişi bireysel olarak sulama yaptığında bu sulamanın düzenli olabilme olasılığı oldukça düşüktür. Belli bölgeler daha fazla sulanıp ekinlerin çürümesine ya da az sulanan yerlerin daha geç olgunlaşmasına neden olabilmektedir. İşte bu gibi sebeplerden dolayı CERİTOĞLU Enerji, güneş enerji sistemleri ile sizlere yenilik ve kolaylıklar sunmaktadır. Manuel sulama kaynaklı oluşacak her türlü zarar en aza indirgenmektedir.

Güneş Enerjisinden Yararlanan Tarımsal Sulama Sistemleri Nasıl Çalışır?

Sistemlerimizde sulama şeklimiz genellikle yeraltı kaynaklarına dayanır. Sondaj yöntemi kullanılarak kuyu açılmakta ve sulama pompalarımız yardımıyla su ihtiyaç bünyesinde çıkartılmaktadır.  Ayrıca kullanılacak programlama sayesinde çoklu püskürtme fıskiyeleriyle istediğiniz zaman diliminde ve istediğiniz aralıklarla ekininize sulama yapılması sağlanmaktadır. Tarımsal sulamada güneş enerjisi sistemi, mevcut olan AC pompanın off-grid sistem ile beslenmesi, ya da akü ve inverter kullanımı gerektirmeyen DC solar pompa sistemi kurulması şeklinde iki farklı tasarımla kullanılabilir. Verimli ve etkin olan çözüm DC solar pompa kurulumu yapılıp, ihtiyaç olan suyun depo ya da havuzdan karşılanması şeklinde gerçekleşmektedir. 

Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemlerin Avantajları Nelerdir?

  • Solar su pompalama sistemlerinin en önemli avantajlarından biri, kullanımı basit ve dayanıklı olmalarıdır.
  • Kabloların ve bağlantıların ara sıra kontrol edilmesi ve düzenli panel temizliği ile sistemin uzun yıllar sorunsuz olarak çalışmasını sağlamak mümkündür. Ayrıca;
  • Sadece ilk yatırım maliyeti vardır.
  • İşletme maliyeti hemen hemen sıfırdır (Gerekli durumlardaki bakım maliyetleri hariç).
  • Yüksek verimlidirler ve elektriksel kayıpları azdır.
  • Sistemin montajı kolay ve sorunsuzdur.
  • Şebekeye bağımlılık yoktur.

Solar Tarımsal Sulama Sisteminde Hava Kapalıysa Ne Olur?

 Tüm güneş enerjisi sistemleri en verimli dönüşümü tabii ki güneşli havalarda verir. Kapalı havalarda sistem tamamen durmaz, çalışmaya devam eder ancak su verimi azalır. Bu hususta izlenecek en ekonomik ve güvenilir yol geniş bir su deposu kurmaktır. Güneşli anlarda depoya dolacak olan ihtiyaç fazlası su, gece veya güneş ışığının az olduğu günlerde kullanıma hazır şekilde depolanır.

Diğer bir yol ise, güneş panellerinin ürettiği enerjiyi akülerde depolayarak gece veya havanın kapalı olduğu günlerde suyu çekmek için kullanmaktır. Ancak bu sistemin ilk alternatife göre fazladan maliyet ve bakım gerektireceği unutulmamalıdır.   Görüldüğü üzere gelişen teknoloji ve teknolojiye bağlı olarak düşen maliyetler sayesinde, tamamen temiz ve yenilenebilir bir kaynak olan güneş enerjisinden yararlanma alanları artmış ve kullanımı daha mümkün hale gelmiştir.  Bu gelişmeler doğrultusunda, tarımsal sulama faaliyetlerinde güneş enerjisi oldukça düşük maliyetli ve tamamen temiz bir uygulama olarak tarım sektöründe kullanılmaya başlanmıştır.